Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną



Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.



Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną.

Składniki na Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną:

Ciasto:
  • 1 kostka masła (200g)

  • 2 mleczne czekolady po 100g

  • 1 szklanka mleka (250ml)

  • 3 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 15 dag mąki tortowej

  • 65g dobrego kakao

  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu, ja mam akurat bananowy)



Ponadto:
  • 2 kubeczki śmietany kremówki (200ml)

  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 2 fixy do śmietany

  • 2 łyżki likieru bananowego

  • 2 łyżki nutelli



Przygotowanie mocno czekoladowego tortu z mascarpone i bitą śmietaną.

Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut, Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe.  Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do serka dodajemy ubitą śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy likier bananowy i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy. Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą. Tort  czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc.      Smacznego !!!












































Komentarze