Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.
Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną.
Składniki na Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną:
Ciasto:
- 1 kostka masła (200g)
- 2 mleczne czekolady po 100g
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 15 dag mąki tortowej
- 65g dobrego kakao
- 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu, ja mam akurat bananowy)
Ponadto:
- 2 kubeczki śmietany kremówki (200ml)
- 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki likieru bananowego
- 2 łyżki nutelli
Przygotowanie mocno czekoladowego tortu z mascarpone i bitą śmietaną.
Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut, Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe. Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do serka dodajemy ubitą śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy likier bananowy i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy. Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą. Tort czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz