Choć cukinia dostępna jest cały rok, to tej z naszych ogródków są ostatnie dni. W moim rosną jeszcze trzy takie maleńkie i nie wiem czy jeszcze urosną. A dziś proponuję wam pyszne kawałki cukinii nadziewane aromatycznym mięsem zapiekane pod mozzarellą. Cóż cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella to rozkosz smaków z każdym kęsem.
Cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella
Składniki na cukinię nadziewaną mięsem z serem mozzarella:
- 1 większa lub 2 małe cukinie
- 1 opakowanie sera mozzarella
- 50 dag mięsa mielonego ( ja zmieliłam sama łopatkę wieprzową)
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oliwy ( ja dałam łyżkę oleju kokosowego)
Przygotowanie cukinii nadziewanej mięsem z serem mozzarella.
Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy około 30 sekund i dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy, podsmażamy i dodajemy posiekany tymianek oraz oregano. Ponownie mieszamy i podsmażamy, aż mięso będzie podpieczone ale nie spalone na wiór. Podsmażone lekko przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cukinię płuczemy, kroimy na kawałki około 4-5 cm, w których wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowane cukinie wypełniamy przygotowanym mięsem po brzegi. Wypełnione cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu. Kulkę mozzarelli wyjmujemy z opakowania i kroimy na tyle plastrów ile mamy kawałków cukinii. Na każdy kawałek cukinii nadzianej mięsem układamy plaster sera mozzarella. Tak przygotowana cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 20-30 minut. Cukinia po upieczeniu powinna być miękka, a ser mieć kolor złoto-brązowy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz