Pizza z tuńczykiem i mozzarellą



Pyszna, chrupiąca pizza z dużą ilością pysznych składników. Połączenie chrupiącego ciasta, tuńczyka, pomidorów, mozzarelli i świeżego oregano jest nie do odparcia.



Pizza z tuńczykiem i mozzarellą.

Składniki na pizzę z tuńczykiem i mozzarellą:
  • 40 dag mąki pszennej

  • 25g świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy

  • sól i pieprz



Pozostałe składniki:
  • 2 puszki tuńczyka we własnym sosie

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • kilka gałązek świeżego oregano

  • 2 opakowania sera mozzarella



Przygotowanie pizzy z tuńczykiem i mozzarellą.

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Do miski wrzucamy mąkę, a do niej dodajemy rozpuszczone drożdże, oliwę, szczyptę soli i pieprzu.  Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Tuńczyka, pomidory i mozzarellę odcedzamy.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy na wielkość dużej blaszki. Cisto kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Na ciasto wykładamy odcedzone pomidory. Na pomidory układamy odcedzonego tuńczyka. Na tuńczyku układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Na wierzchu układamy gdzieniegdzie listki oregano.  Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Pizza po upieczeniu powinna być chrupiąca i mięć piękny złoty kolor. Smacznego !!!























Komentarze