Nowy sezon owocowy się zaczął, czas więc najwyższy oczyścić zamrażarkę z jesiennych owoców. U mnie w zamrażarce pozostały jeszcze gruszki i śliwki, dlatego też dziś proponuje wam jedno z moich ulubionych ciast czyli błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami. Ciasto delikatne, mięciutkie, mokre, a zarazem chrupiące.
Błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami.
Składniki na błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami:
- 1 woreczek mrożonych gruszek
- 1 woreczek mrożonych śliwek
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 słoiczek dżemu( u mnie porzeczkowo - jabłkowy)
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 szklanka orzechów włoskich
- cukier puder do dekoracji
Przygotowanie błotniaka z zasmażanymi owocami i orzechami.
Śliwki i gruszki wrzucamy na głęboką patelnie i smażymy. Jeśli jest za dużo wody wówczas ją odlewamy. Owoce smażymy do prawie całkowitego wyparowania płynów. Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy mleko, cukier, dżem, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę i kaszę mannę. Mieszamy. Na końcu dodajemy usmażone owoce i orzechy. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Ciasto po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz