Błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami



Nowy sezon owocowy się zaczął, czas więc najwyższy oczyścić zamrażarkę z jesiennych owoców. U mnie w zamrażarce pozostały jeszcze gruszki i śliwki, dlatego też dziś proponuje wam jedno z moich ulubionych ciast czyli błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami. Ciasto delikatne, mięciutkie, mokre, a zarazem chrupiące.



Błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami.

Składniki na błotniak z zasmażanymi owocami i orzechami:
  • 1 woreczek mrożonych gruszek

  • 1 woreczek mrożonych śliwek

  • 1 kostka margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mleka

  • 1 słoiczek dżemu( u mnie porzeczkowo - jabłkowy)

  • 3 szklanki mąki

  • 1 łyżka cynamonu

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 1 jajko

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • cukier puder do dekoracji



Przygotowanie błotniaka z zasmażanymi owocami i orzechami.

Śliwki i gruszki wrzucamy na głęboką patelnie i smażymy. Jeśli jest za dużo wody wówczas ją odlewamy. Owoce smażymy do prawie całkowitego wyparowania płynów.  Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy mleko, cukier, dżem, jajko, cynamon i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy mąkę i kaszę mannę. Mieszamy. Na końcu dodajemy usmażone owoce i orzechy. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Ciasto po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!


























Komentarze