Fantastycznie wyglądające, a do tego jeszcze smaczne nadziewane czerwone papryki. Papryki te nadziane są pysznym ryżowo-grzybowym farszem z delikatnym posmakiem imbiru i sosu sojowego. Rozkosz dla podniebienia.
Nadziewane papryki.
Składniki na nadziewane papryki:
- 4 duże lub 6 małych czerwonych papryk
- 1 cebula
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 25 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 125 g długoziarnistego ryżu
- 450 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie nadziewanej papryki.
Przy każdej papryce odkrawamy wieczka jak na pierwszym zdjęciu poniżej. Z każdej uciętej papryki wykrawamy gniazda nasienne. Puste papryki wraz z wieczkami wkładamy do wysokiej miski i zalewamy wrzątkiem na 2 minuty, następnie osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W garnku roztapiamy masło, do niego wrzucamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, obrany i starty imbir oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Wszystko podsmażamy cały czas mieszając do momentu lekkiego zeszklenia się cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy ryż i wszystko razem smażymy jakieś 2 minuty. Następnie do garnka dodajemy bulion, pokrojone w plasterki pieczarki oraz przecier pomidorowy. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu jakieś 13-15 minut cały czas mieszając lub do momentu aż ryż zmięknie. Na końcu gotowania dodajemy sos sojowy oraz całość doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym ryżem z pieczarkami nadziewamy papryki. Nadziane papryki układamy w żaroodpornym naczyniu. Każdą paprykę przykrywamy wieczkiem, które smarujemy oliwą. Papryki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.190-200'C przez około 30 minut lub do momentu aż papryki będą miękkie. Tak upieczone papryki wykładamy na talerz i podajemy najlepiej ze świeżym chrypiącym pieczywem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz