Jogurt stanowi znakomitą bazę marynaty, a wymieszane z nim przyprawy nie znikają podczas grilowania. Zamiast tego tworzą delikatną i miękką skorupkę, a smaki wydobywają się z mięsa z każdym ugryzieniem. Sama sprawdziłam na grilowanej piersi z kurczaka w jogurtowej skorupce.
Grilowana pierś z kurczaka w jogurtowej skorupce.
Składniki na grilowaną pierś z kurczaka w jogurtowej skorupce:
- 2 piersi z kurczaka
- 1/2 łyżki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- 1/2 łyżki curry
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml jogurtu greckiego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie grilowanej piersi z kurczaka w jogurtowej skorupce.
Jogurt grecki wlewamy do płaskiego naczynia i dodajemy do niego kolendrę, kmin, curry, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i dodajmy je do jogurtu z przyprawami. Mięso dokładnie obtaczamy w jogurcie i pozostawiamy je w nim przykryte folią spożywczą przez 30 minut najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso kładziemy na ruszcie i grilujemy je jakieś 20-30 minut. Czas grilowania zależy od grila jakiego macie, ja grliowałam mięso w mojej mikrofalówce przez 35 minut. Grilowane mięso powinno mieć ładą lekko miejscami przypaloną skórkę. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz