Grilowana pierś z kurczaka w jogurtowej skorupce



Jogurt stanowi znakomitą  bazę marynaty, a wymieszane z nim przyprawy nie znikają podczas grilowania. Zamiast tego tworzą delikatną i miękką skorupkę, a smaki wydobywają się z mięsa z każdym ugryzieniem. Sama sprawdziłam na grilowanej piersi z kurczaka w jogurtowej skorupce.



Grilowana pierś z kurczaka w jogurtowej skorupce.

Składniki na grilowaną pierś z kurczaka w jogurtowej skorupce:
  • 2 piersi z kurczaka

  • 1/2 łyżki mielonej kolendry

  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu

  • 1/2 łyżki curry

  • 1 ząbek czosnku

  • 250 ml jogurtu greckiego

  • sól i pieprz do smaku



Przygotowanie grilowanej piersi z kurczaka w jogurtowej skorupce.

 Jogurt grecki wlewamy  do płaskiego naczynia i dodajemy do niego kolendrę, kmin, curry, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i dodajmy je do jogurtu z przyprawami. Mięso dokładnie obtaczamy w jogurcie i pozostawiamy je w nim przykryte folią spożywczą przez 30 minut najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso kładziemy na ruszcie i grilujemy je jakieś 20-30 minut. Czas  grilowania zależy od grila jakiego macie, ja grliowałam mięso w mojej mikrofalówce  przez 35 minut. Grilowane mięso powinno mieć ładą lekko miejscami przypaloną skórkę.  Smacznego !!!


















Komentarze