W pierwszym wpisie po świętach chciałabym wam zaprezentować moje babki, czyli jedną dużą babę z masą makową oraz kilka mini bez niczego do koszyczka. Babkę piekłam z przepisu na zebrę tylko nie dodałam kakao. Wyszły super, a z makiem to mój faworyt.
Babka z masą makową i mini babeczki do koszyczka
Składniki na babkę z masą makową i mini babeczki do koszyczka:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka pepsi
- 1/2 puszki masy makowej
- 1 łyżeczka octu
Do dekoracji:
- cukier puder
- lukier z żółtym barwnikiem
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- kandyzowana skórka limetki
Przygotowanie babki z masą makową i mini babeczki do koszyczka.
Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Do ubitych białek dodajemy masę żółtkowa i dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z olejem i pepsi. Tak przygotowana mieszankę dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy. Formy na babki dokładnie smarujemy masłem u mnie jedna duża z kominem na babkę i 4 małe na mini babeczki. Do dużej formy nakładamy ciasta na 1/2 wysokości foremki. A na ciasto wykładamy masę makową . Do małych foremek nałożyłam ciasta do 3/4 ich wysokości. Z podanego ciasta wyszło mi 8 mini babeczek i jedna duża z masa makową, ale to pewnie zależy od wielkości foremek. Babki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C małe babeczki pieczemy przez 30 minut, a dużą babkę z masą makową piekłam przez 65 minut. Po upieczeniu babki studzimy na kratce. Ja 6 małych babeczek obsypałam cukrem pudrem, a dwie małe i tą dużą z masą makowa oblałam lukrem i posypałam kandyzowanymi owocami. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz