Szybki jogurtowy torcik



Dziś Dzień Kobiet, a ja jak zwykle zagoniona więc postanowiłam upiec coś szybkiego i prostego, żeby mieć na dzisiaj do kawki. I tak upiekłam ten jogurtowy torcik.



Szybki jogurtowy torcik.

Składniki na szybki jogurtowy torcik:

Biszkopt;
  • 6 jajek

  • 5 łyżek mąki

  • 6 łyżek cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki maku



Składniki na masę jogurtową:
  • 3 duże kubki jogurtu naturalnego

  • 2 galaretki zielone

  • 1 galaretka pomarańczowa

  • szczypta barwnika zielonego

  • szczypta barwnika pomarańczowego

  • szklanka cukru pudru



ponadto:
  • 10 dag borówek amerykańskich do dekoracji



Przygotowanie szybkiego jogurtowego torciku.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników. Na końcu do ciasta dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mak. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez 30-40 minut. Po upieczeniu biszkopt ma ładny złoty kolor.  Kiedy biszkopt ostygnie wówczas przekrawamy go na trzy blaty.

Galaretki rozpuszczamy każdą w 1 szklance wody, a następnie odstawiamy do ostygnięci, do momentu, aż będą zimne i lekko tężejące.

2 kubeczki jogurtu ubijamy lekko z 2/3 szklanki cukru pudru. Do ubitego jogurtu dodajemy 2 tężejące zielone galaretki i nadal ubijamy.  Na końcu dodajemy zielony barwnik i dobrze miksujemy. Na dnie tortownicy dajemy jeden blat biszkoptu. Na to wylewamy połowę masy jogurtowej i nakładamy drugi blat biszkoptu. Na biszkopt wylewamy resztę masy i przykrywamy ją ostatnim płatem biszkoptu. Ciasto na chwilę wkładamy do lodówki. Bardzo szybko tężeje. W miedzy czasie ubijamy kubeczek jogurtu z pozostałym cukrem pudrem. Kiedy się spieni dolewamy do niego galaretkę pomarańczową oraz pomarańczowy barwnik  i dalej  miksujemy. Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki żeby troszkę stężała, ale nie za bardzo. Kiedy masa wystarczająco stężeje wówczas wyjmujemy ją z lodówki i wylewamy na wyjęte z tortownicy ciasto. Całość dekorujemy borówkami i wkładamy na godzinkę do lodówki. Smacznego !!!
































I jeszcze jeden w innej wersji kolorystycznej.



Komentarze