Pstrąg w warzywach z patelni



Trochę zdrowej kuchni u mnie dzisiaj, a dlaczego nie, teraz jest idealny czas na podawanie ryb. Jak nie którzy wiedza za rybami nie przepadam, ale czasem je zjadam. Więc tym razem proponuję go w troszkę zdrowszej wersji czyli pieczonego we foli z pysznymi duszonymi warzywami z patelni.  Warzywa możecie dobierać według gustu, ja akurat takie miałam w domu.



Pstrąg w warzywach  z patelni.

Składniki na pstrąga w warzywach z patelni:
  • 1 świeży pstrąg łososiowy

  • 2 małe cukinie

  • 2  marchewki

  • 2  korzenie pietruszki

  • 1 zielona papryka

  • 1 duży por

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • oliwa

  • sól i pieprz



Pstrąg w warzywach z patelni.

Rybę dokładnie płuczemy, wysuszamy najlepiej za pomocą ręcznika kuchennego. Rybę kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy z ości. Tak oczyszczoną rybę posypujemy tymiankiem, składamy na pół i zawijamy w folię aluminiową. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa z patelni czyli; Obieramy marchewkę i pietruszkę, a następnie kroimy je w słupki i podpiekamy na oliwie. Do lekko podpieczonych warzyw dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz poszatkowany w pół paseczki por. Na końcu dodajemy pokrojone w plasterki cukinie. Warzywa przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do momentu częściowego wyparowania wody. Kiedy warzywa zmiękną i będą lekko podsmażone wówczas doprawiamy je solą i pieprzem.  W między czasie powinien upiec się pstrąg. Kiedy pstrąg będzie już upieczony wówczas wyjmujemy go z foli i odkładamy na 2-3 minuty, następnie kroimy go na porcje. Na talerz nakładamy duszone warzywa, a na nich układamy kawałki pieczonego pstrąga. Smacznego !!!
















Komentarze