Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w śmietanie, z dużą ilości czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.
Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka
Składniki na królika w śmietanie:
- 1 Cały królik nie wiem jaką miał wagę, ale na pewno grubo ponad kilo
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3-4 łyżki oliwy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 2 kostki drobiowe
- 1 marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kubeczek śmietany
- 2 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki siekanego koperku
- pieprz i sól
Przygotowanie królika w śmietanie.
Królika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym czosnkiem nadziewamy mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki czosnku. Nadziane czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy oregano i tymiankiem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone mięso podlewamy woda tak aby je przykryło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy mąkę roztrzepaną w wodzie i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy śmietanę i koperek. Na końcu dodajemy mięso z królika i podgrzewamy je w sosie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz