Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka



Taki jaki pamiętam z dzieciństwa, w śmietanie, z dużą ilości czosnku, podpieczony i uduszony, bardzo aromatyczny.



Królik w śmietanie bo nie ma jak klasyka

Składniki na królika w śmietanie:
  • 1 Cały królik nie wiem jaką miał wagę, ale na pewno grubo ponad kilo

  • kilka ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

  • 3-4 łyżki oliwy

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka liści laurowych

  • 2 kostki drobiowe

  • 1 marchew

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 kubeczek śmietany

  • 2 łyżki mąki tortowej

  • 2 łyżki  siekanego koperku

  • pieprz i sól



Przygotowanie królika w śmietanie.

Królika dokładnie płuczemy, osuszamy i porcjujemy na kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Tak przygotowanym czosnkiem nadziewamy mięso królika, robiąc delikatne dziurki spiczastą końcówką noża i umieszczając w niej słupki czosnku. Nadziane czosnkiem mięso dokładnie obsypujemy oregano i tymiankiem. Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podpiekamy z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone mięso podlewamy woda tak aby je przykryło, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, startą na dużych oczkach marchew i pietruszkę oraz kostki rosołowe. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wyjmujemy je na talerz, a do gotującego się rosołu wlewamy mąkę roztrzepaną w wodzie  i gotujemy aż powstanie średniej gęstości sos. Do sosu dodajemy śmietanę i koperek. Na końcu dodajemy mięso z królika i podgrzewamy je w sosie.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zjadamy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
















Komentarze