Jabłecznik na biszkopcie



Puszysty biszkopt połączony z lekko kwaskowatą masą jabłeczną oraz delikatną masą waniliową, obsypany wiórkami kokosowymi i mleczną czekoladą to na pewno rozkosz dla podniebienia. Ciasto idealne na niedzielne popołudnie.



Jabłecznik na biszkopcie.

Składniki na jabłecznik na biszkopcie:

Biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 5 jajek

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 łyżeczki octu

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa jabłkowa:
  • 2 kg jabłek

  • 1 op. galaretki truskawkowej



Masa waniliowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

  • 2 szklanki mleka

  • 25 dag dobrego masła



Ponadto:
  • 50 g wiórków kokosowych

  • 50 g mlecznej czekolady





Przygotowanie jabłecznika na biszkopcie.

Białka ubijamy z cukrem  na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ekstrakt waniliowy, żółtka i ocet. Nadal ubijamy.  Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczona dużą blaszkę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut.  Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmażamy je z małą ilością wody.  Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody.  Przestudzona galaretkę mieszamy z przestudzonymi podsmażonymi jabłkami.  Masę jabłeczną wlewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce. Gotujemy budyń czyli; 1  i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka dwa budynie waniliowe. Całość dokładnie i cały czas mieszamy, aż powstanie budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia.  Masło ucieramy na gładka masę. Do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując masę. Dobrze zmiksowana masę wykładamy na biszkopt z masą jabłkowa i dokładnie rozprowadzamy po całości. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz  startą na małych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego !!!


























Komentarze