Ziemniaczane suflety



To moje pierwsze suflety jakie zrobiłam w życiu i nawet mi się udały. Suflety z wierzchu złociste i chrupiące, a w środku delikatne i mięciutkie. Pyszności, idealne dla dzieci.



Ziemniaczane suflety.

Składniki na ziemniaczane suflety:
  • 30 g masła

  • 100 g sera żółtego cheddar, może być gouda lub salami

  • mały pęczek szczypiorku

  • 2 jajka

  • 2 ugotowane średniej wielkości ziemniaki

  • 6 łyżek mleka

  • pieprz i sól



Przygotowanie ziemniaczanych sufletów.

4 kokilki smarujemy dokładnie masłem. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek płuczemy, osuszamy i siekamy.  Ziemniaki ugniatamy praską. Do ugniecionych ziemniaków dodajemy starty ser, żółtka, szczypiorek, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy lekko mleko z masłem, do momentu rozpuszczenia się masła.  Ciepłe mleko przelewamy do ziemniaków. Wszystko ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie łączymy je z pozostałą masą. Ziemniaczana masę przekładamy do kokilek i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temp. 220'C. Suflety pieczemy przez około 15-17 minut, aż staną się puchate i złociste. Suflety zjadamy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!
















Komentarze