Bananowe babeczki motylki



Przepis na bananowe babeczki motylki pochodzi z angielskiej książki do gotowania dla dzieci. Julka wybrała przepis i oczywiście sama była ich twórczynią  z moją lekką pomocą.



 Bananowe babeczki motylki.

Składniki na bananowe babeczki motylki:

Ciasto:
  • 1 duży banan

  • 110g masła

  • 110g cukru

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka extraktu waniliowego

  • 110 g mąki tortowej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia



Krem:
  • 85 g kremowego serka śmietankowego lub naturalnego, może być homogenizowany lu twaróg trzykrotnie zmielony

  • 40 g masła

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

  • 40 g cukru pudru



Przygotowanie bananowych babeczek motylków.

Banana obieramy ze skórki, a miąższ rozdrabniamy widelcem. Do miski wrzucamy masło i cukier i miksujemy na puszystą masę.  W osobnej misce ubijamy jajka z wanilia. Ubite jajka dodajemy do masy maślanej i delikatnie razem miksujemy. Do mieszanki dodajemy banana i ubijamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Przygotowujemy foremkę na średniej wielkości muffiny i wkładamy do niej 9 papilotek na muffiny. Ciastem wypełniamy przygotowane papilotki. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20-25 minut. Babeczki po upieczeniu studzimy na kratce. Kiedy babeczki wystygną wówczas odcinamy wierzch  babeczek, który kroimy na pół,  będzie potrzebny do zrobienia skrzydełek motyla.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i odkładamy 2 łyżki roztopionej czekolady, będzie nam potrzebna do dekoracji babeczek.

Cukier puder miksujemy z masłem. Do masy dodajemy serek i dalej miksujemy. Na końcu do masy dodajemy roztopioną i lekko ostudzoną czekoladę. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Krem przekładamy do rękawa foliowego z końcówką gwiazda i wyciskamy krem na ucięte babeczki. Na krem nakładamy połówki uciętych wierzchołków z babeczek. Na środku wyciskamy krem tworząc tułów motylka. Z pozostałej czekolady malujemy kształt motylka na babeczkach jak na zdjęciach poniżej. Całość obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!






































Komentarze