Klasyczny tort orzechowo-kawowy



Klasyk w śród tortów, orzechowo-kawowy, jeden z ulubionych mojej Julci jak się okazało. Orzechowe ciasto z pyszną kawową masą, chodź niezbyt słodki za to bardzo kaloryczny, a to za sprawą dużej ilości masła. Tort idealny na święta lub nadchodzący karnawał, ja piekłam go na imieniny.



Klasyczny tort orzechowo-kawowy.

Składniki na klasyczny tort orzechowo-kawowy

Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka x 3

  • 4 łyżki mąki x 3

  • 4 łyżki cukru x 3

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia x 3

  • 150 g mielonych lub drobno siekanych orzechów włoskich x 3


Masa kawowa:
  • 6 żółtek

  • 4 kostki po 200 g dobrego masła przynajmniej 82% tłuszczu

  • 6 łyżek cukru

  • 6 łyżek cukru pudru

  • kilka łyżek bardzo mocnej kawy



Przygotowanie klasycznego tortu orzechowo-kawowego.


Biszkopt: z podanych wyżej składników robimy, albo trzy osobne biszkopty, albo jeden i kroimy go na trzy części. Ja upiekłam trzy osobne biszkopty; czyli białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po łyżce cukru i po jednym żółtku nie przerywając ubijania i tak do wyczerpania składników. Do masy białkowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą tortownicę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce i pieczemy tak samo kolejne dwa ciasta.

Masa: Żółtka ubijamy razem ze zwykłym cukrem na parze do momentu, aż żółtka zbieleją, podwoją swoją objętość i zgęstnieją, a następnie odstawiamy je do ostygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej lekko miksujemy. Do zmiksowanego masła dodajemy cukier puder i dalej miksujemy, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i w  dalszym ciągu ubijamy. Na końcu również po łyżce dodajemy mocnej wystudzonej kawy i dokładnie miksujemy. Kiedy masa będzie gotowa wówczas wykładamy 1/3 jej objętości na pierwszy biszkopt. Dokładnie rozprowadzamy i nakładamy drugi biszkopt. Na drugi biszkopt również nakładamy 1/3 masy i rozprowadzamy po całym biszkopcie. Nakładamy ostatni biszkopt i dekorujemy cały tort resztą masy kawowej. Gotowy tort wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tortu nie będą jadły dzieci wówczas można biszkopty skropić alkoholem i również możecie dodać kieliszek alkoholu do masy. Smacznego !!!






























Komentarze

Prześlij komentarz