Miałam duży problem ze zrobieniem ogórków konserwowych, ponieważ moje wszystkie kartki z zapisanymi od mojej szwagierki przepisami gdzieś mi utknęły i nie mogłam ich w tym momencie odszukać, ale jak to ja mówię jak nie będą mi potrzebne to się znają i tak się stało, a że musiałam zrobić ogórki tak więc poszperawszy po internecie natknęłam się na ten oto przepis na ogórki konserwowe dubielek11 i w tym roku postanowiłam je wypróbować. Dla mnie ogórki są idealne, nie za bardzo octowe takie w sam raz tyle mogę stwierdzić po tygodniu ich marynowania.
Ogórki konserwowe.
Składniki na ogórki konserwowe:
Do każdego słoika:
- ogórki
- 2 słupki marchewki
- 1 gałązka kopru
- 1 ząbek czosnku
- 1 słupek chrzanu
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 0,5 łyżeczki gorczycy
Zalewa:
- 1/2 l octu 10%
- 3 l wody
- 4 łyżki soli
- 8 łyżek cukru
Przygotowanie ogórków konserwowych.
Marchewkę i chrzan obieramy, kroimy w słupki, a następnie wkładamy do słoika razem z koprem, czosnkiem , liściem laurowym, zielem angielskim i gorczycą. Pozostałe miejsce w słoiku dopełniamy ogórkami. Gotujemy zalewę z octu, wody, soli i cukru. Wystudzoną zalewą zalewamy ogórki. Zakręcone słoiki pasteryzujemy 10 min. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz