Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.
Masło klarowne.
Składniki na masło klarowne:
- 1 kostka masła dobrej jakości i przynajmniej z 82% zawartością tłuszczu
- garnek lub patelnia
- metalowe siteczko
Przygotowanie masła klarownego.
Masło roztapiamy na wolnym ogniu. Po roztopieniu doprowadzamy masło do wrzenia , aż na powierzchni pojawi się piana. Przy użyciu siteczka ściągamy całą piankę. Kiedy zbierzmy już całą piankę, a masło stanie się klarowne czyli przeźroczyste wówczas przelewamy je do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu masło szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz