Drożdżowe ze śliwkami



Moje ulubione ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna śliwka i oczywiście słodziutki lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ? Tak, może troszkę słoneczka bo ta pogoda to dobija, ale i tak nie ma to jak nasza nadchodząca polska jesień.



Drożdżowe ze śliwką.

Składniki na drożdżowe ze śliwką:
  • 10 kopiastych łyżek mąki

  • 4 dag drożdży

  • skórka otarta z jednej cytryny

  • 1/2 szklanki mleka

  • 10 dag masła klarowanego przepis znajdziecie tutaj

  • 3 łyżki cukru

  • 6 żółtek

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka wody





Przygotowanie drożdżowego ze śliwką.

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny. Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki i roztopione  klarowane masło. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką i wyrabiamy. Wyrobione ciasto lekko wałkujemy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto i palcami formujemy do ścianek blachy. Na cieście układamy połówki śliwek. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Drożdżowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą do momentu powstania lukru. Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier. Smacznego !!!

























Komentarze