Tak wiem, wiem już dawno po świętach, ale ja dopiero teraz mam czas na wprowadzenie zaległych przepisów. Mazurek kajmakowy to ciasto idealne na każdą okazję wystarczy je tylko trochę inaczej udekorować. Bardzo, bardzo słodkie, tak więc polecam łasuchom.
Mazurek kajmakowy.
Składniki na mazurka kajmakowego:
- 25 dag mielonych migdałów
- 5 dag migdałów w całości
- 6 białek
- 1 czubata szklanka cukru pudru
- szczypta soli
ponadto:
- 1/2 pudełka marmolady wieloowocowej
- 1/2 puszki mleka skondensowanego o smaku krówki
- płatki migdałów
- biały lukier
- płynna czekolada
Przygotowanie mazurka kajmakowego.
Białka ubijamy z sola na sztywna pianę. Delikatnie mieszając dodawać po łyżce mielonych migdałów i cukru pudru, aż powstanie jednolita masa. Całe migdały lekko siekamy. Gotową masę wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch masy posypujemy posiekanymi migdałami. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40-45 minut. Na jedno ciasto nakładamy marmoladę. Marmoladę przykrywamy drugim ciastem, na który wykładamy masę krówkową. Brzegi posypujemy płatkami migdałów. Lukrem piszemy napis Alleluja. Gałązki robimy z płynnej czekolady, a bazie z lukru. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz