Sernik kokosowy

Sernikkokosowy0


Mały sernik kokosowy w sam raz na niedzielną popołudniową kawkę. Delikatny, wilgotny w o lekkim cytrynowym smaku.



Sernik kokosowy.

Składniki na sernik kokosowy:

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki

  • 50 g masła

  • 1 jajko

  • 1 żółtko

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa serowa:
  • 50 dag mielonego sera

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki mleka

  • 1/2 szklanki oleju

  • skórka starta z 1/2 cytryny

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego



Pianka kokosowa:
  • 1 szklanka wiórek kokosowych

  • 3 białka

  • 1/2 szklanki cukru



 Przygotowanie sernika kokosowego.

Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki(u mnie 24-24 cm). Do sera dodajemy żółtka, jajko, cukier oraz mleko. Dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy budyń i dokładnie ucieramy. Na końcu do masy serowej dodajemy olej i startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę z ciastem. Ciasto z serem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 40 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Pianę wylewamy na sernik i pieczemy go jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu sernik studzimy. Smacznego !!!























Komentarze