Mały sernik kokosowy w sam raz na niedzielną popołudniową kawkę. Delikatny, wilgotny w o lekkim cytrynowym smaku.
Sernik kokosowy.
Składniki na sernik kokosowy:
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 50 dag mielonego sera
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Pianka kokosowa:
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 3 białka
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie sernika kokosowego.
Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki(u mnie 24-24 cm). Do sera dodajemy żółtka, jajko, cukier oraz mleko. Dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy budyń i dokładnie ucieramy. Na końcu do masy serowej dodajemy olej i startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masę serową wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę z ciastem. Ciasto z serem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 40 minut. Na pięć minut przed końcem pieczenia ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Pianę wylewamy na sernik i pieczemy go jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu sernik studzimy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz