Tak jak już wcześniej pisałam mam niezły zapas pstrągów w zamrażalce i postanowiłam go teraz zużyć, a jaki jest lepszy okres na rybkę jak nie Wielki post. Ja tego marynowanego smażonego pstrąga robiłam 2 tygodnie temu i do tego pierwszy raz w życiu. Bardzo się denerwowałam jak wyjdą, ale niepotrzebnie bo wyszły super.
Marynowany, smażony pstrąg.
Składniki marynowanego, smażonego pstrąga:
- 2 duże pstrągi które smażymy tak jak w tym przepisie tutaj
- 2 szklanki octu
- 6 szklanek wody
- 16 łyżek cukru
- 40 ziaren ziela angielskiego
- 2 liści laurowych
- 3 duże słoiki
Przygotowanie marynowanego, smażonego pstrąga.
Do garnka wlewamy ocet z wodą, dodajemy cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Usmażoną rybę wkładamy do słoika tak do połowy. Wrzącą zalewą zalewamy ryby dokładając do każdego słoika po kilka liści laurowych i po kilka ziaren ziela angielskiego. Słoik mocno zakręcamy i odwracamy je do góry nogami na około 1 godzinę. Ostygnięte słoiki wkładamy do lodówki na około 2 tygodnie po tym czasie rybka powinna być już gotowa. Smacznego !!!
musi być pyszna
OdpowiedzUsuńJest i to bardzo ;-D
Usuń