Nadziewany makaron conchiglioni to wspaniała przekąska, bardzo szybka i łatwa w zrobieniu. Ładnie wygląda na stole, w sam raz na spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina. Tak nadziany makaron równie pysznie smakuje w niedzielne leniwy poranek, bo wszystko można przygotować wieczorem, a rano tylko się zajadać.
Nadziewany makaron conchiglioni.
Składniki na nadziewany makaron conchiglioni:
- 25 dag makaronu conchiglioni
- 10 dag sera feta
- 1 mała czerwona papryka
- jeden ogórek zielony
- 1 pomidor
- 1 czerwona mała cebula
- kilka listków bazylii
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka zielonych oliwek
- kilka czarnych oliwek
- sól i pieprz
- 1 mała rzymska podłużna sałata
Przygotowanie nadziewanego makaronu conchiglioni.
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy go i przelewamy zimną wodą na sitku. Ogórka, pomidora, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i dodajemy rozkruszony ser feta, poszatkowane w plasterki oliwki zielone i czarne, oraz poszatkowane liście bazylii. Dodajemy również oliwę z oliwek, troszkę soli i dużo pieprzu. Pamiętajcie że ser feta jest słony. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Sałatkę szatkujemy i układamy na dużym talerzu. Ostudzony makaron nadziewamy przygotowaną sałatką. Tak nadziany makaron conchiglioni wkładamy na około godzinę do lodówki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz