Śledź pod pierzynką



Wyśmienita warstwowa sałatka śledziowa, czyli śledź pod pierzynką. Takie jeszcze świąteczne przypomnienie. Bardzo łatwa w przygotowaniu i do tego pięknie się prezentuje na stole. Jeśli chcecie możecie posolić i popieprzyć majonez, ale ja wolę jak każdy sobie doprawia już po nałożeniu sałaki na talerz. Śledzie możemy również zastąpić tuńczykiem w olej.



Śledź pod pierzynką.

Składniki na śledzia pod pierzynką:
  • 6-7 płatów śledziowych w oleju

  • 4 średnie ziemniaki

  • 5 jajek

  • 4 średnie czerwone buraki

  • 20 dag sera żółtego mozzarella

  • 1 duży por

  • 1 słoik majonezu

  • 1 słoik ogórków konserwowych



Przygotowanie śledzia pod pierzynką.

Buraczki i ziemniaki gotujemy w mundurkach, każde w osobnym garnku. Jajka gotujemy na twardo. Płaty śledziowe moczymy najlepiej całą noc w wodzie po ogórkach konserwowych. Wymoczone śledzie odcedzamy i kroimy w paski. Śledzie układamy na dnie wysokiej przeźroczystej misy. Na śledzie nakładamy poszatkowanego w paseczki pora. Na pora nakładamy warstwę majonezu. Na majonezie układamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Na ziemniakach układamy pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Na ogórki nakładamy kolejną warstwę majonezu. Na majonezie układamy pokrojone w kostkę jajka. Na jajkach układamy  obrane i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Na burakach rozsmarowujemy warstwę majonezu. Na sam wierzch układamy starty na tarce o grubych oczkach ser żółty. Tak przygotowaną sałatkę warstwową wkładamy do lodówki na kolo 2-3 godziny. Smacznego !!!















Komentarze