Pyszny, lekki kokosowy placek w sam raz do popołudniowej herbatki. Przepis na placek z kokosem pochodzi z gazetki "Najlepsze Ciasta".
Placek z kokosem.
Składniki na placek z kokosem:
- 20 dag margaryny
- 45 dag cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag wiórków kokosowych
- 18 łyżek mleka
- szczypta soli
Przygotowanie placka z kokosem.
Margarynę ucieramy w misce. Do utartej margaryny dodajemy żółtka, 20 dag cukru oraz cukier waniliowy. Następnie cały czas ucierając dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i 12 łyżek mleka. Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywną pianę ze szczyptą soli, a następnie wymieszać ją z zawartością miski. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25 minut do tzw. suchego patyka. Wiórki kokosowe z masłem i mlekiem zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Masę lekko ostudzić a następnie wyłożyć na ciasto. Całe ciasto odstawić do ostygnięcia. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz