Adwent, a do tego tydzień przed świętami więc danie rybne jak najbardziej widziane na moim stole, co prawda wszyscy wiedzą, że ja za rybami nie przepadam, ale w ten szczególny okres to nawet ja dorsza zapiekanego w natce pietruszki przekąszę.
Dorsz zapiekany w natce pietruszki.
Składniki na dorsza zapiekanego w natce pietruszki:
- 4 filety z dorsz
- 3 pęczki natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie dorsza zapiekanego w natce pietruszki.
Filety dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy (ja dałam 4 duże łyżki zamrożonej natki pietruszki), a obrany czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą. Połowę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy filety z dorsza. Resztą sosu polewamy filety. Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę(ja włożyłam na całą noc). Przed pieczeniem zdejmujemy folię spożywczą, a foremkę owijamy folią aluminiową. Rybę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy rybę około 5 minut tak aby nam się lekko zarumieniła. Po upieczeniu dorsza podajemy z ryżem i surówką( u mnie zielona fasolka). Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz