Dorsz zapiekany w natce pietruszki



Adwent, a do tego tydzień przed świętami więc danie rybne jak najbardziej widziane  na moim stole, co prawda wszyscy wiedzą, że ja za rybami nie przepadam, ale w ten szczególny okres to nawet ja dorsza zapiekanego w natce pietruszki przekąszę.



Dorsz zapiekany w natce pietruszki.

Składniki na dorsza zapiekanego w natce pietruszki:
  • 4 filety z dorsz

  • 3 pęczki natki pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 8 łyżek oliwy z oliwek

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 1/2 łyżeczki soli



Przygotowanie dorsza zapiekanego w natce pietruszki.

Filety dokładnie płuczemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy (ja dałam 4 duże łyżki zamrożonej natki pietruszki), a obrany czosnek przeciskamy przez praskę. W misce mieszamy natkę pietruszki z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą. Połowę sosu wylewamy na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie układamy filety z dorsza. Resztą sosu polewamy filety.  Naczynie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę(ja włożyłam na całą noc). Przed pieczeniem zdejmujemy folię spożywczą, a foremkę owijamy folią aluminiową.  Rybę pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C. Po tym czasie zdejmujemy folię aluminiową i zapiekamy rybę około 5 minut tak aby nam się lekko zarumieniła.  Po upieczeniu dorsza podajemy z ryżem i surówką( u mnie zielona fasolka). Smacznego !!!










Komentarze