Coraz bliżej święta, a ja już nie mogę doczekać się kiedy w moim domu zacznie się ta świąteczna gorączka w kuchni. No i te zapachy tak charakterystyczne tylko dla tych Świąt Bożego Narodzenia. Tak więc ja już wczoraj zaczęłam próbować przepis na ciasto, który w tym roku zagości na moim stole. Przepis na wiewiórkę pochodzi z gazety "Najlepsze Ciasta" . Ciasto pyszne, mięciutkie, mokre i ta chrupkość orzechów, po prostu niebo w ustach.
Ciasto Wiewiórka.
Składniki na ciasto wiewiórka:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 3 duże jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek
- szczypta soli
Przygotowanie ciasta wiewiórka.
W misce ucieramy żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. Do zawartości miski dodajemy olej i mieszamy. Dalej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie łączymy ją z ciastem. Z umytych i obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w drobną kostkę. Orzechy grubo siekamy, a rodzynki sparzamy i odcedzamy. Orzechy z kawałkami jabłek i rodzynkami dokładnie wymieszać. I wszystko dodać do ciasta. Ciasto połączyć z mieszanką orzechów z jabłkiem i rodzynkami, a następnie wylać je na podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180' przez około 60-65 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem jeżeli jest suchy, można ciasto wyjmować , jeżeli nie to pieczemy je wówczas do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu ciasto studzimy i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz