Słodko-pikantny gulasz z watróbek drobiowych



Przepis na ten gulasz z wątróbek drobiowych zdobyłam od naszego przyjaciela domu Mirka. Kiedy pierwszy raz dał nam go do spróbowania to nie mogliśmy się nim najeść wyglądało to mniej więcej tak jakbyśmy nic przez tydzień nie jedli Hahaha.. bo taki był pyszny. W smaku hmm.. trudno określić smak, słodki, pikantny, trochę kwaśny po prostu pyszny. Naprawdę polecam wszystkim miłośnikom wątróbki drobiowej.



Słodko-pikantny gulasz z wątróbek drobiowych.

Składniki na słodko-pikantny gulasz z wątróbek drobiowych:
  • 1 kg wątróbek drobiowych

  • 1 puszka ananasów

  • 1 opakowanie miksu papryk(czyli czerwona, zielona, żółta i pomarańczowa)

  • 3 duże czerwone cebule

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • 10 łyżek pikantnego ketchupu

  • oliwa do smażenia

  • sól i pieprz


Przygotowanie słodko-pikantnego gulaszu z wątróbek drobiowych.

Wątróbkę drobiową płuczemy, osuszamy i smażymy na oliwie. Paprykę płuczemy,czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy w małe paseczki i smażymy na oliwie. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę i nadal smażymy. Do lekko podsmażonej cebuli z papryką dodajemy odsączonego ananasa pokrojonego w kostkę. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu. Podsmażoną wątróbkę przerzucamy do garnka i łączymy ja z podduszonymi paprykami z cebula i ananasem. Wszystko dokładnie mieszamy, podlewamy szklanką wody i dodajemy ketchup z przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5-10 minut. Na końcu gulasz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!












Komentarze