Letnia sałatka z tuńczykiem



Uwielbiam sałatki zwłaszcza, że można je zrobić dosłownie z wszystkiego co nam wpadnie akurat w ręką. Tę letnią sałatkę z tuńczykiem podpatrzyłam w magazynie dodawanego w supermarkecie Asda. Sałatka prosta, bardzo smaczna i idealna na te upały, które od dwóch tygodni u nas panują.



Letni sałatka z tuńczykiem.

Składniki na letnią sałatkę z tuńczykiem:
  • 2 puszki tuńczyka w oleju

  • 25 dag fasolki szparagowej

  • 20 dag pomidorków koktajlowych

  • 1 czerwona cebula

  • 6 jajek

  • 1 puszka groszku konserwowego

 Sos:
  • 6 dużych łyżek oliwy

  • 2 duże łyżki musztardy stołowej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • sól i pieprz do smaku

 Przygotowanie letniej sałatki z tuńczykiem.

Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy z łupek. Fasolkę szparagową oczyszczamy, kroimy na pół, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy. Do miski wrzucamy tuńczyka uprzednio odcedzonego z nadmiaru oleju. Do tuńczyka dodajemy: pokrojoną w piórka cebulę, odcedzony groszek konserwowy, pokrojone w ósemki jajka, ostudzoną fasolę szparagową oraz pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki na sos w rzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy. Gotowym sosem oblewamy uprzednio przygotowane warzywa z tuńczykiem. Całą zawartość miski dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerz. Smacznego !!!













Komentarze