Uwielbiam sałatki zwłaszcza, że można je zrobić dosłownie z wszystkiego co nam wpadnie akurat w ręką. Tę letnią sałatkę z tuńczykiem podpatrzyłam w magazynie dodawanego w supermarkecie Asda. Sałatka prosta, bardzo smaczna i idealna na te upały, które od dwóch tygodni u nas panują.
Letni sałatka z tuńczykiem.
Składniki na letnią sałatkę z tuńczykiem:
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- 25 dag fasolki szparagowej
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 6 jajek
- 1 puszka groszku konserwowego
Sos:
- 6 dużych łyżek oliwy
- 2 duże łyżki musztardy stołowej
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie letniej sałatki z tuńczykiem.
Jajka gotujemy na twardo, odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy z łupek. Fasolkę szparagową oczyszczamy, kroimy na pół, a następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i studzimy. Do miski wrzucamy tuńczyka uprzednio odcedzonego z nadmiaru oleju. Do tuńczyka dodajemy: pokrojoną w piórka cebulę, odcedzony groszek konserwowy, pokrojone w ósemki jajka, ostudzoną fasolę szparagową oraz pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki na sos w rzucamy do blendera. Dokładnie miksujemy. Gotowym sosem oblewamy uprzednio przygotowane warzywa z tuńczykiem. Całą zawartość miski dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na talerz. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz