Jak się ma w domu niejadka to się trzeba nie lada nakombinować , żeby zrobić coś dobrego do jedzenia. Czasem zdarzało mi się nawet robić kilka obiadów dziennie żeby Julcia coś zjadła. No ale to tak jak się ma w domu dziecko, które najchętniej na śniadanie, obiad i kolacje jadłoby same słodycze.
Lazania mojej córki.
Składniki na lazanię mojej córki:
- 45 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 opakowanie płatów makaronowych do lazanii
- 2 kostki rosołowe mięsne
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- cukier do smaku
- oliwa
Przygotowanie lazanii mojej córki.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso. Do lekko podsmażonego mięsa dodajemy kostki rosołowe, cukier i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy i wszystko zalewamy około 2 litrami wody. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Po zagotowaniu sos mięsny zdejmujemy z ognia i przelewamy do blendera. Delikatnie na najmniejszym stopniu miksujemy chwilkę, tak aby wszystko się ze sobą dokładnie połączyło, ale żeby zostały małe kawałeczki mięsa. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy chochlę sosu. Na sos układamy płaty makaronu. Na makaron wylewamy sporo sosu, na to znowu układamy makaron. Na makaron sos i tak do wyczerpania składników. Pamiętajcie tylko o tym, żeby na samym wierzchu była warstwa sosu. Tak przygotowaną lazanię wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i zapiekamy ją przez około 40-50 minut. Po upieczeniu lazanię wykładamy na talerz i pałaszujemy. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz