Dlaczego taka nazwa gulaszu, bo robiłam go kiedy czyściłam swoje półki i lodówkę, a co mi wpadło do ręki to dorzucałam do garnka. Gulasz wyszedł pyszny, coś a la leczo.
Gulasz misz-masz.
Składniki na gulasz misz-masz:
- 1 bakłażan
- 2 małe cukinie
- 1 por
- kilka lasek kabanosa
- 1 puszka kukurydzy
- 1 ananas
- 1 duża marchew
- 2-3 ogórki konserwowe
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4-5 łyżek pikantnego ketchupu
- olej do smażenia
- pieprz i sól
Przygotowanie gulaszu misz-masz.
Na samym początku kroimy bakłażana w plastry i solimy je z obydwu stron, a po kilku minutach wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody. W garnku rozgrzewamy tłuszcz na który wrzucamy pokrojone kabanosy i poszatkowanego pora. Kiedy kabanosy z porem nam się lekko podsmażą wówczas dorzucamy do nich startą na grubych oczkach marchew, pokrojonego w kostkę ananasa, odcedzoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Wszystko mieszamy i gotujemy około 10 minut. Po 10 minutach do garnka wrzucamy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz pokrojone w kostkę cukinie. Zawartość garnka dokładnie mieszamy podlewamy wodą i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu do gulaszu dodajemy przecier pomidorowy i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. W razie konieczności gulasz doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz