Tak, tak wiem że flapjack robi się z dodatkiem masła i golden syrup, ale moja wersja tego brytyjskiego przysmaku jest dużo prostsza i o niebo lepsza niż orginalny batonik. Batonik bardzo, bardzo słodki i kaloryczny, ale czasem warto zgrzeszyć. Dla mnie flapjack jest najlepszy dopiero za kilka dni kiedy posiedzi troszkę rozkrojony w temperaturze pokojowej i lekko stwardnieje.
Flapjack po mojemu.
Składniki na flapjack po mojemu:
- 4 szklanki płatków owsianych
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego o smaku krówki(można taki sam smak zrobić samemu wystarczy pogotować puszkę mleka słodzonego skondensowanego około 2 godziny)
Przygotowanie flapjack po mojemu.
Do miski wrzucamy płatki owsiane, a do nich dodajemy mleko skondensowane. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą blaszkę ( u mnie kwadratowa). Wyrównujemy. Blaszkę wrzucamy do lodówki najlepiej na całą noc. Na następny dzień kroimy masę na małe prostokąty. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz