Pyszna, lekka, a zarazem sycąca zupa z pulpetami. Prosta w przygotowaniu, a i niedroga. Przepis na tę potrawę pochodzi z gazety "Przepisy czytelników" przesłany przez Pana Mariusza Kosmala. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam tę gazetę można tam znaleźć wiele fantastyczny przepisów z różnych regionów Polski, a co dla mnie najważniejsze sprawdzonych.
Dietetyczne pulpety.
Składniki na dietetyczne pulpety:
- 1 jajko
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki mąki
- około 30-40 dag brokuła (u mnie mrożony)
- 3 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 duża marchew
- sól i pieprz
Przygotowanie dietetycznych pulpetów.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz mąką. Z gotowej masy formujemy niewielki kulki. Marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, brokuła dzielimy na różyczki i wrzucały do garnka razem z marchewką i kasza jaglaną. Zawartość garnka zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy około 5 minut. Następnie do wywaru warzywnego wrzucamy pulpety. Całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Na końcu zupę doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz