Dietetyczne pulpety

Dietetycznepulpety0

Pyszna, lekka, a zarazem sycąca zupa z pulpetami. Prosta w przygotowaniu, a i niedroga. Przepis na tę potrawę pochodzi z gazety "Przepisy czytelników" przesłany przez Pana Mariusza Kosmala. Nie wiem jak wy ale ja uwielbiam tę gazetę można tam znaleźć wiele fantastyczny przepisów z różnych regionów Polski, a co dla mnie najważniejsze sprawdzonych.



Dietetyczne pulpety.

Składniki na dietetyczne pulpety:
  • 1 jajko

  • 400 g mięsa mielonego z indyka

  • 2 łyżki mąki

  • około 30-40 dag brokuła (u mnie mrożony)

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 5 łyżek kaszy jaglanej

  • 1 duża marchew

  • sól i pieprz

 Przygotowanie dietetycznych pulpetów.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą oraz mąką. Z gotowej masy formujemy niewielki kulki. Marchew oczyszczamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, brokuła dzielimy na różyczki i wrzucały do garnka razem z marchewką i kasza jaglaną. Zawartość garnka zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy około 5 minut. Następnie do wywaru warzywnego wrzucamy pulpety. Całość gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu. Na końcu zupę doprawiamy sola i pieprzem.                     Smacznego !!!











 

Komentarze