Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti




Genialny przepis na podanie klopsików w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Sos bardzo aromatyczny, a klopsiki mięciutkie i bardzo soczyste. Przepis na to fantastyczne danie pochodzi z tej strony, a autorkom tego przepisu jest Ellie Krieger. Genialny dietetyk i szef kuchni w jednym. Uwielbiam jej przepisy są bardzo proste, aromatyczne, bardzo przyjemne dla oka, przepyszne, a do tego mało kaloryczne.



Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti.

Składniki na klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti:

Klopsiki:
  • 450 mięsa mielonego z indyka

  • 2 kromki chleba bez skórki

  • 25 g startego parmezanu

  • 50 g startej na drobnych oczkach marchewki

  • 50 g drobno pokrojonej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki tymianku

  • 1 jajko

  • 1/2 łyżeczki soli

  • pieprz świeżo mielony

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki (ja dałam bez bo by moja Julcia nie zjadła)

Sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 2 puszki krajanych pomidorów w sosie 

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

  • sól i pieprz

  • 10 listków bazyli



Ponadto:
  • 450 g makaronu spaghetti (powinien być razowy)

  • 3 łyżki startego parmezanu

  • liście rukoli

  • orzechy włoskie



Przygotowanie klopsików z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti.

Chleb wrzucamy do robota i miksujemy. Do miski wrzucamy mięso mielone, a następnie dodajemy starty parmezan, startą marchew, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko, tymianek sól i pieprz oraz zmielony chleb. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Z mięsnej masy za pomocą łyżki formujemy klopsiki. Ja klopsiki piekłam na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Klopsiki po upieczeniu powinny mieć ładny brązowy kolor. W czasie kiedy klopsiki się pieką, robimy sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na który wykładamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i smaży razem przez około 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Po piętnastu minutach z sosu wyjmujemy, gałązkę rozmarynu i wrzucamy posiekane listki bazylii. Mieszamy i dorzucamy upieczone klopsiki. Wszystko mieszamy i gotujemy dalej tak przez 5 minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron spaghetti. Wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy liście rukoli razem z orzechami włoskimi i kawałkami parmezanu. Na sałatkę wykładamy makaron z klopsikami. Makaron posypujemy parmezanem i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego !!!























Komentarze