Genialny przepis na podanie klopsików w sosie pomidorowym z makaronem spaghetti. Sos bardzo aromatyczny, a klopsiki mięciutkie i bardzo soczyste. Przepis na to fantastyczne danie pochodzi z tej strony, a autorkom tego przepisu jest Ellie Krieger. Genialny dietetyk i szef kuchni w jednym. Uwielbiam jej przepisy są bardzo proste, aromatyczne, bardzo przyjemne dla oka, przepyszne, a do tego mało kaloryczne.
Klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti.
Składniki na klopsiki z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti:
Klopsiki:
- 450 mięsa mielonego z indyka
- 2 kromki chleba bez skórki
- 25 g startego parmezanu
- 50 g startej na drobnych oczkach marchewki
- 50 g drobno pokrojonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki tymianku
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz świeżo mielony
- 2 łyżki posiekanej pietruszki (ja dałam bez bo by moja Julcia nie zjadła)
Sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 puszki krajanych pomidorów w sosie
- 2 łyżeczki oregano
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól i pieprz
- 10 listków bazyli
Ponadto:
- 450 g makaronu spaghetti (powinien być razowy)
- 3 łyżki startego parmezanu
- liście rukoli
- orzechy włoskie
Przygotowanie klopsików z indyka z sosem pomidorowym i makaronem spaghetti.
Chleb wrzucamy do robota i miksujemy. Do miski wrzucamy mięso mielone, a następnie dodajemy starty parmezan, startą marchew, poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, jajko, tymianek sól i pieprz oraz zmielony chleb. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Z mięsnej masy za pomocą łyżki formujemy klopsiki. Ja klopsiki piekłam na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsiki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Klopsiki po upieczeniu powinny mieć ładny brązowy kolor. W czasie kiedy klopsiki się pieką, robimy sos. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz na który wykładamy posiekaną drobno cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy do niej posiekany czosnek i smaży razem przez około 1 minutę. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, oregano, rozmaryn, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut co jakiś czas mieszając. Po piętnastu minutach z sosu wyjmujemy, gałązkę rozmarynu i wrzucamy posiekane listki bazylii. Mieszamy i dorzucamy upieczone klopsiki. Wszystko mieszamy i gotujemy dalej tak przez 5 minut. Na końcu dodajemy ugotowany makaron spaghetti. Wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy liście rukoli razem z orzechami włoskimi i kawałkami parmezanu. Na sałatkę wykładamy makaron z klopsikami. Makaron posypujemy parmezanem i przyozdabiamy liśćmi bazylii. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz