Przepyszna sałatka ze szpinakiem, można ją podawać na zimno jak i na gorąco, choć mi osobiście smakuje ta druga wersja podania. Kiedy robiłam tą sałatkę mój mąż był jak zwykle nastawiony sceptycznie i stwierdził cytuje "że tej trawy nie ma zamiaru jeść" ale jak skosztował to zmienił zdanie na temat szpinaku i teraz sam każe mi robi tę sałatkę, twierdząc że szpinak zawsze kojarzył mu się z tą papką jaką jadł w wojsku, a nigdy by nie przypuszczał że może on być taki dobry.
Sałatka ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem.
Składniki na sałatkę ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem:
- 3 pieczone piersi z kurczaka przepis znajdziecie tutaj
- 5-6 średnich ziemniaków
- 1 cały owoc granatu
- 1 opakowanie świeżych młodych liści szpinaku ok 160 g
- 1/2 zielonego ogórka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Sos:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki miodu
Przygotowanie sałatki ze szpinakiem i pieczonym kurczakiem.
Ziemniaki dokładnie płuczemy, kroimy w plastry, wkładamy do szklanej lub plastikowej miski i dokładnie owijamy folią spożywczą. tak owiniętą miskę wkładamy do mikrofali na 10 minut na najwyższy stopień. Ugotowane w mikrofali ziemniaki władamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy oliwą, obsypujemy solą morska i rozmarynem, a następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C prze 20 minut. Pieczone piersi z kurczaka kroimy w plastry władamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i podgrzewamy w piekarniku przez kilka minut. Świeże liście szpinaku dokładnie płuczemy i wysuszamy ręcznikiem papierowym. Wysuszone liście szpinaku wrzucamy do miski do której dodajemy pokrojonego w pół plastry zielonego ogórka oraz ziarna granatu wyłuskanego z owocu. Następnie do miski dorzucamy podpieczone mięso oraz upieczone ziemniaki. Na końcu dodajemy miód dokładnie wymieszany z octem jabłkowym i oliwą. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz