Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek.
Pieczona pierś z kurczaka.
Składniki na pieczoną pierś z kurczaka:
- 6 średnich piersi z kurczaka
- 1 cytryna
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duża łyżka suszonego oregano
- 1 duża łyżka suszonego tymianku
- 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
- oliwa do smażenia
Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka.
Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś. Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne). Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru. Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz