Pieczona pierś z kurczaka






Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek.



Pieczona pierś z kurczaka.

Składniki na pieczoną pierś z kurczaka:
  • 6 średnich piersi z kurczaka

  • 1 cytryna

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • 1 duża łyżka suszonego oregano

  • 1 duża łyżka suszonego tymianku

  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)

  • oliwa do smażenia

 Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka.

Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś. Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny  tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne). Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru. Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina. Smacznego !!!









Komentarze