Pączki domowe






A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem.


Paczki domowe.

Składniki na paczki domowe:
  • 6 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 15 dag masła

  • 6 jajek

  • 1/4 litra mleka

  • 5 dag drożdży

  • kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego

  • 20 dag marmolady z dzikiej róży

  • cukier puder do posypania pączków

  • 2 kostki smalcu

  • 1 litr oleju

 Przygotowanie pączków domowych.

Z 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdży oraz ciepłego mleka sporządzamy rozczyn. Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego jajka, cukier, olejek migdałowy, resztę mąki oraz stopione masło. Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser). Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubość około 2 cm lekko podsypując mąką. A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule. Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej mąką . Przykrywamy je drugą ścierką. Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor. Usmażone pączki nadziewamy marmoladą  używając do tego odpowiedniej końcówki. Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!































Komentarze