A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem.
Paczki domowe.
Składniki na paczki domowe:
- 6 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 15 dag masła
- 6 jajek
- 1/4 litra mleka
- 5 dag drożdży
- kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego
- 20 dag marmolady z dzikiej róży
- cukier puder do posypania pączków
- 2 kostki smalcu
- 1 litr oleju
Przygotowanie pączków domowych.
Z 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdży oraz ciepłego mleka sporządzamy rozczyn. Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego jajka, cukier, olejek migdałowy, resztę mąki oraz stopione masło. Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser). Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubość około 2 cm lekko podsypując mąką. A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule. Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej mąką . Przykrywamy je drugą ścierką. Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor. Usmażone pączki nadziewamy marmoladą używając do tego odpowiedniej końcówki. Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz