Oponki z serem



 Pyszne, kruche, delikatne, proste i szybkie wykonaniu, a do tego bardzo, bardzo kaloryczne oponki z serem. Ale jak się je raz spróbuje to można je jeść bez końca. W końcu przed nami tłusty czwartek i jeszcze trwa karnawał więc jak trochę poszalejemy to się nic nie stanie.



Oponki z serem.

Składniki na oponki z serem:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 3/4 szklanki cukru

  • 200 g serka homogenizowanego naturalnego

  • 1 jajko

  • 1 łyżka śmietany 18 %

  • 1 łyżka masła

  • sok z 1 mandarynki

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka sody

  • 3 kostki smalcu do smażenia

 Przygotowanie oponek z serem.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Ja ciasto wyrabiałam mikserem, ale można ręcznie. Ciasto po wyrobieniu powinno mieć kleistą konsystencje. Ciasto po wyrobieniu wykładamy na blat podsypany mąką. Ciasto lekko wyrabiamy podsypując mąką. Po wyrobieniu ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy koła(można szklanka), a następnie w tych kołach wykrawamy mniejsze kółka(można kieliszkiem). Oponki i małe ponczusie smażymy na rozgrzanym smalcu. Rumieniąc z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Usmażone oponki posypujemy obficie cukrem pudrem zaraz po usmażeniu. Smacznego !!!





















Komentarze