Ciasteczka miodowe (a raczej angielskie niby muffiny niby to pierniki), wyproszone w końcu przez moja córcię i prawie w całości przez nią wykonane, ja tylko jej asystowałam. Przepis na nie pochodzi z książki "Cook it Together". W smaku przepyszne, bardzo słodkie o lepkiej konsystencji.
Ciasteczka miodowe czyli angielskie pierniki.
Składniki na ciasteczka miodowe czyli angielskie pierniki:
- 60 g masła
- 60 g cukru brązowego
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki marmolady z jabłek
- 85 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
Ponadto:
- 200 g marcepanu
- 10 kostek czekolady
- kilka migdałów
Przygotowanie ciasteczek miodowych.
Do miski wkładamy masło, cukier i miód. Wszystko dokładnie miksujemy. W drugiej misce miksujemy jajko z ekstraktem waniliowym i marmoladą z jabłek. A następnie przekładamy mieszankę do zmiksowanego masła. Całość dokładnie ze sobą łączymy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i imbirem. Wszystko dokładnie jeszcze raz miksujemy. Metalową formę do muffin wykładamy papierowymi foremkami do muffin. Mnie z przepisu wyszło tylko 7 muffin. Ciasto nakładamy do foremek. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Ciastka po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia. Z marcepanu rolujemy kulki. 7 większych na tułów i 7 mniejszych na głowy pszczół jak na zdjęciu poniżej. Tułów łączymy z głową i wciskamy w pszczółki skrzydełka zrobione z przeciętych wzdłuż migdałów, jak na zdjęciach poniżej. Na końcu malujemy roztopiona czekolada paski na tułowi pszczółek oczka i usta na głowie. Z resztę marcepanu wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy z niego foremką małe kwiatki jak na zdjęciu. Kwiatuszki malujemy czekoladą, a na środek każdego sypiemy kilka kolorowych cukiereczków. Na wystudzonych muffinach układamy po jednym kwiatku i jednej pszczółce. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz