Przepis na farsz do krokietów od patrzyłam od mojej koleżanki Kasi, z początku myślałam że robi krokiety z grzybami, ale jak zobaczyłam że dodaje pasztet to mnie troszeczkę zaintrygowała. Kasia widząc moją minę powiedziała do mnie, poczekaj aż spróbujesz a zobaczysz że są dobre. Ja więc spróbowałam i powiem wam że są nie dobre, ale pyszne.
Krokiety z farszem z pieczarek i pasztetu.
Składniki na krokiety z farszem z pieczarek i pasztetu:
- 16-18 naleśników przepis na naleśniki znajdziecie tutaj
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 duże opakowanie pasztetu pieczarkowego
- 4 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie krokietów z farszem z pieczarek i pasztetu.
Pieczarki dokładnie płuczemy, odsączamy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Do cebuli dodajemy starte pieczarki i smażymy je do chwili, aż cała woda z nich wyparuje. Do odparowanych pieczarek dodajemy pasztet i smażymy do chwili, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, cały czas mieszając. Farsz nakładamy na naleśniki. Rozsmarowujemy go po całym placku. Zwijamy jak na zdjęciach poniżej. Jajka roztrzepujemy razem z solą i pieprzem. W roztrzepanych jajkach maczamy krokiety, a następnie obtaczamy je w bułce tartej. Krokiety smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor z każdej strony. Krokiety podajemy ze szklaneczką czerwonego barszczu. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz