To najlepszy przepis na kruche ciasto jaki kiedykolwiek zrobiłam. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach, ale ma też złe strony, ponieważ bardzo ciężko się wałkuje , trzeba mieć dużo cierpliwości aby coś z niego powycinać, bo ciasto bardzo się kruszy, ale efekt końcowy jest wart wysiłku.
Babeczki z makiem.
Składniki na babeczki z makiem:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 25 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 puszka masy makowej
Przygotowanie babeczek z makiem.
Mąkę, cukier puder oraz masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby masło rozkruszyło nam się z mąką i cukrem. Do spulchnionej mąki dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieść ręcznie). Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin. Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki. Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę makową. Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek. I kładziemy je na mak tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Babeczki po upieczeniu powinny mieć ładny rumiany kolor. Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz