Orzechowiec




Ciasto orzechowiec powstało przez przypadek, a raczej dzięki prośbie mojego znajomego, który poprosił mnie o upieczenie orzechowca. A ja najpierw upiekłam biszkopt orzechowy, a dopiero potem przeczytałam przepis na ciasto i w tedy się skapowałam, że to nie miało być ciasto biszkoptowe tylko kruche z polewą orzechową. Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło bo ciasto okazało się hitem. Orzechowiec jest bardzo delikatny, a do tego mocno orzechowy, a całości dopełnia przepyszna karmelowo-orzechoowa polewa.



Orzechowiec.

Składniki na orzechowca:

Ciasto:
  • 8 jajek

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa:
  • 1 litr mleka

  • 2 budynie waniliowe

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 5 żółtek

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 margaryny

 Polewa orzechowa:
  • 1/3 kostki margaryny

  • 1/2 szklanki cukru

  • 20 dag orzechów włoskich

  • 3 łyżki miodu

 Przygotowanie orzechowca.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy po trochu żółtka i cukier nie przerywając ubijania. Na końcu dodajemy mielone orzechy z mąką i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Do garnka wlewamy mleko, dodajmy budynie, cukier, cukier waniliowy, mąkę i żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy do momentu powstania budyniu nie przerywając mieszania na małym ogniu. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę miksujemy i dodajemy do niej po trochę wystudzony budyń. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Na jedno ciasto nakładamy 2/3 masy. Masę dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy ją drugim ciastem. Boki ciasta smarujemy pozostałą  masą. Orzechy grubo siekamy i prażymy je lekko na suchej i rozgrzanej patelni. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem, a następnie doprowadzamy polewę do wrzenia. Kiedy polewa zacznie wrzeć dodajemy uprażone orzechy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. Gorącą polewę wylewamy na wierzch ciasta i szybko rozprowadzamy na całej powierzchni, tak aby nam za szybko nie zastygła. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego !!!
















Komentarze