Włoszczyzna na zimę w słoikach




W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i korzystać z niej przez cały rok podkreślając smak i zapach przygotowanych dań.



Włoszczyzna na zimę w słoikach.

Składniki na włoszczyznę na zimę w słoikach:
  • 4 kg marchewki

  • 2,5 kg korzenia pietruszki

  • 2,5 kg korzenia selera

  • 0,5 kg pora

  • 0,5 kg liści pietruszki

  • 0,5 kg liści selera

  • 1,5 kg soli



Przygotowanie włoszczyzny na zimę w słoikach.

Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, a następnie  trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek. Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście selera i pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym porem. Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg soli. A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg soli. Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia soków. Gotową włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!












Komentarze