Nie ma chyba blogu kulinarnego na którym by nie było przepisu na rafaello pod różnymi postaciami i tak więc przyszła też kolej i na mnie. A wszystko przez mojego brata, który zażyczył sobie na urodziny ciasto proste i szybkie w wykonaniu, a do tego żeby było pyszne, więc nie wiele myśląc postawiłam na rafaello.
Tort rafaello na krakersach.
Składniki na tort rafaello na krakersach:
- 2 duże paczki krakersów
- 2 kostki margaryny
- 5 żółtek
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 paczka wiórek kokosowych (200g)
- 5 dag wiórek kokosowych do posypania tortu
Przygotowanie tortu rafaello na krakersach.
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy: żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i budynie waniliowe. Wszystko dokładnie mieszamy i nie przerywając mieszania gotujemy budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę miksujemy na puch. Do utartej margaryny dodajemy po trochę budyń. Na końcu do masy dodajemy kokos i wszystko dokładnie mieszamy. Krakersy układamy na wyłożonej aluminium średniej blaszce lub jak u mnie na średniej desce do krojenia owiniętej folią aluminiową ( 3 krakersy na 6 krakersów jak na zdjęciu). Na krakersy nakładamy 1/5 masy i smarujemy nią krakersy. Na masę nakładamy krakersy. Na krakersy ponownie nakładamy 1/5 masy, na masę krakersy i całą czynność powtarzamy jeszcze dwa razy. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałą masą. Cały tort dość obficie obsypujemy kokosem. Ciasto dekorujemy według uznania, ja udekorowałam je masą bez kokosu z dodatkiem różnych barwników. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz