Ciasto z bezami i borówkami




Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.

Ciasto piekłam przy użyciu kostki do pieczenia Kasi, więc zapraszam was na facebooka Kasi gdzie możecie brać udział w różnych konkursach  z nagrodami z użyciem Kostki do pieczenia Kasi.



A jeżeli nie macie pomysłu na przepis to Kasia zaprasza was również na swoją stronę Mojeciasto.pl gdzie znajdziecie wiele wspaniałych przepisu z owocami sezonowymi.



A na youtube podpatrzycie jak  z przy użyciu kostki do pieczenia Kasia można w łatwy sposób wykonać wspaniałe smakołyki.



Ciasto z bezami i borówkami.

Składniki na ciasto z bezami i borówkami.

Ciasto:
  • 1/3 szklanki cukru

  • 1/2 kostki do pieczenia Kasi

  • 5 czubatych łyżek mąki tortowej

  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

  • 5 żółtek

  • 1 torebka cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • otarta skórka z jednej cytryny
Polewa białkowa:
  • 5 białek

  • 1 szklanka cukru

  • szczypta soli

  • 4 łyżki płatków migdałów
Krem:
  • 2 pojemniki śmietany kremówki (każdy po 250 dag)

  • 2 torebki cukru waniliowego

  • 2 łyżeczki żelatyny

  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

  • 2 łyżki wody

 Przygotowanie ciasta z bezami i borówkami.

Kasię ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. A następnie wsypujemy do masy i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pianę wylewamy na ciasto. Na pianę wykładamy płatki migdałowe. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Borówki płuczemy i odstawiamy do osuszenia. Żelatynę moczymy w wodzie. Potem rozprowadzamy ją w soku pomarańczowym lekko podgrzewając . Podgrzany sok odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy tężejący sok pomarańczowy i osuszone borówki. Wszystko ubijamy mikserem do połączenia się składników. Upieczone  wystudzone ciasto dzielimy na pół, a połowę dzielimy jeszcze na 10 prostokątów jak na zdjęciu poniżej. Na całą połowę ciasta nakładamy krem. Na kremie układamy kawałki ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego !!!
























Komentarze