Przepis na ciasto znalazłam w moim starym zeszycie z powycinanymi przepisami, a że jest pora na borówki więc postanowiłam je w końcu upiec. Pyszny , puszysty krem o smaku borówek idealnie współgra z lekko kruchym ciastem oraz chrupiącymi migdałami.
Ciasto piekłam przy użyciu kostki do pieczenia Kasi, więc zapraszam was na facebooka Kasi gdzie możecie brać udział w różnych konkursach z nagrodami z użyciem Kostki do pieczenia Kasi.
A jeżeli nie macie pomysłu na przepis to Kasia zaprasza was również na swoją stronę Mojeciasto.pl gdzie znajdziecie wiele wspaniałych przepisu z owocami sezonowymi.
A na youtube podpatrzycie jak z przy użyciu kostki do pieczenia Kasia można w łatwy sposób wykonać wspaniałe smakołyki.
Ciasto z bezami i borówkami.
Składniki na ciasto z bezami i borówkami.
Ciasto:
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 kostki do pieczenia Kasi
- 5 czubatych łyżek mąki tortowej
- 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 żółtek
- 1 torebka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z jednej cytryny
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 4 łyżki płatków migdałów
- 2 pojemniki śmietany kremówki (każdy po 250 dag)
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki wody
Przygotowanie ciasta z bezami i borówkami.
Kasię ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania. Mąkę tortową łączymy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny. A następnie wsypujemy do masy i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę i rozsmarowujemy je równomiernie po całej powierzchni. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pianę wylewamy na ciasto. Na pianę wykładamy płatki migdałowe. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu zostawiamy na 15 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Borówki płuczemy i odstawiamy do osuszenia. Żelatynę moczymy w wodzie. Potem rozprowadzamy ją w soku pomarańczowym lekko podgrzewając . Podgrzany sok odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy tężejący sok pomarańczowy i osuszone borówki. Wszystko ubijamy mikserem do połączenia się składników. Upieczone wystudzone ciasto dzielimy na pół, a połowę dzielimy jeszcze na 10 prostokątów jak na zdjęciu poniżej. Na całą połowę ciasta nakładamy krem. Na kremie układamy kawałki ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz