Pieczona karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty




Przepis na pieczoną karkówkę pod kapustą kiszoną dostałam od mojej koleżanki, a raczej zmusiłam ją do zdradzenia mi przepisu jej bratowej. Ale moje wysiłki się opłacały bo karkówka w połączeniu z pieczoną kiszoną kapustą jest po prostu przepyszna, mięso jest mięciutki i samo rozpływa się w ustach.



Pieczonka karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty.

Składniki na pieczoną karkówkę pod pierzynką z kiszonej kapusty:
  • ok 1 i 1/2 kg karkówki

  • 1 słoik kiszonej kapusty

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżeczka suszonego mielonego lubczyku

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżeczka soli

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • liście laurowe

  • 1 rękaw foliowy do pieczenia



Przygotowanie karkówki pod pierzynką z kiszonej kapusty.

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w  grube plastry. Do pokrojonej karkówki dodajemy przyprawy: pokrojone w plasterki ząbki czosnku, pieprz, sól, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, paprykę i liście laurowe. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Kiedy mięso się nam przegryzie wkładamy je do rękawa foliowego, na dużej brytfance, rozkładając plastry karkówki na całej  powierzchni rękawa, tak jak na zdjęciu poniżej. Na całej powierzchni mięsa upychamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę. Worek delikatnie zakręcamy i zamykamy odpowiednim zapięciem. Brytfannę z mięsem i kapustą wkładamy do piekarnika na najniższej półeczce i pieczemy w 200'C przez około 3 godziny. Karkówka Po upieczeniu powinna być mięciutka , delikatny i rozpływająca się w ustach. Smacznego !!!












Komentarze