Śledź po japońsku




Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, po raz pierwszy robiona przeze mnie zresztą. Sałatka wyszła rewelacyjnie choć troszkę ją przerobiłam, przepis na śledzie pochodzi z tej strony.



Śledź  po japońsku.

Składniki na śledzia po japońsku:
  • 6 sztuk matiasów w oleju

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 3-4 ogórków kiszonych lub konserwowych

  • 1 czerwona cebula

  • kilka łyżek majonezu



Przygotowanie śledzia po japońsku.

Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy najlepiej na całą noc, jeśli nie maci tyle czasu wystarczy aby śledzie moczyły się kilka godzin. Jajka kroimy w grubą kostkę i układamy na spodzie przeźroczystej miski. Na jajkach układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na cebulę nakładamy majonez. Na majonez kładziemy odcedzony groszek. Na groszku układamy pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki  układamy pokrojone w kawałki śledzie. Na śledzie dajemy warstwę majonezu. Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!












Komentarze