Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, po raz pierwszy robiona przeze mnie zresztą. Sałatka wyszła rewelacyjnie choć troszkę ją przerobiłam, przepis na śledzie pochodzi z tej strony.
Śledź po japońsku.
Składniki na śledzia po japońsku:
- 6 sztuk matiasów w oleju
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 puszka groszku konserwowego
- 3-4 ogórków kiszonych lub konserwowych
- 1 czerwona cebula
- kilka łyżek majonezu
Przygotowanie śledzia po japońsku.
Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy najlepiej na całą noc, jeśli nie maci tyle czasu wystarczy aby śledzie moczyły się kilka godzin. Jajka kroimy w grubą kostkę i układamy na spodzie przeźroczystej miski. Na jajkach układamy pokrojoną w piórka cebulę. Na cebulę nakładamy majonez. Na majonez kładziemy odcedzony groszek. Na groszku układamy pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki układamy pokrojone w kawałki śledzie. Na śledzie dajemy warstwę majonezu. Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz