Sernik w cieście kakaowym




A o to mój przepis na jeden z dwóch serników moich tegorocznych świat. Przepis stary jak świat i nawet nie wiem skąd go mam, a że tak jakoś się mi zawieruszył w moim zeszycie z przepisami to dopiero teraz wam go przedstawiam. Ciasto rozpływa się samo w ustach,a masa serowa z brzoskwinią  dopełnia całości smaku, polecam do wypróbowania zwłaszcza teraz kiedy trwa karnawał.



 Sernik w cieście kakaowym.

Składniki na sernik w cieście kakaowym:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki lub  mąki tortowej

  • 30 dag margaryny

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 2-3 łyżki kakao

  • 3 żółtka

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa:
  • 1,20 dag sera trzykrotnie mielonego

  • 4 całe jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 budyń śmietankowy

  • 15 dag margaryny

  • 1 cukier waniliowy

 Ponadto:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

  Przygotowanie sernika w cieście kakaowym.

Składniki na ciasto wrzucamy do robota i wyrabiamy ciasto ( ciasto możemy wyrobić też ręcznie lub za pomocą miksera z odpowiednimi końcówkami do wyrabiania ciasta). Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą wkładamy do woreczka foliowego, a następnie woreczki z ciastem wrzucamy na 2-3 godziny do zamrażalki. Rozcieramy lekko ser w robocie. Do roztartego sera dodajemy wszystkie składnik masy serowej za wyjątkiem margaryny i dokładnie wszytko mieszamy. Na końcu dodajemy do masy roztopioną margarynę i ponownie wszystko ucieramy na gładką masę. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę trzemy na dużych oczkach jedną cześć schłodzonego ciasta. Na ciasto wykładamy masę serową. Na masie serowej układamy odcedzone pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na brzoskwinie trzemy drugą część schłodzonego ciasta. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 50-60 minut.  Smacznego !!!


















Komentarze