Pomysł na przepis na chrupiące kotleciki pochodzi z gazety "Przepisy czytelników", przysłany przez panią Katarzynę Naworol, ja troszeczkę go zmodyfikowałam pod siebie. Kotleciki są bardzo chrupiące i super smakują podane z czerwonym barszczem, mój mąż z początku myślał że są to mini krokiety, bo tak właśnie wyglądają , więc jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnych krokietów, to ja polecam wam zrobić chrupiące kotleciki, robi się je o wiele szybciej, a smakują bardzo podobnie.
Chrupiące mielone inaczej.
Składniki na chrupiące mielone inaczej:
- 50 dag mięsa mielonego
- 4 sztuki wafli tortowych kwadratowych
- 7 jajka
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie chrupiących mielonych inaczej.
Do mięsa mielonego dodajemy jedno jajko, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięsną masę wykładamy na dwa wafle ułożone jeden na drugim. Dokładnie rozsmarowujemy mięso na waflach. A następnie przykrywamy je dwoma pozostałymi waflami. Wafle z mięsem kroimy ostrym nożem w kwadraty. Pozostałe jajka roztrzepujemy doprawiając je solą i pieprzem. Każdą waflowo-mięsną kostkę dokładnie z każdej strony maczamy w jajkach. A następnie obtaczamy w bułce tartej. Obtoczone kawałki smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju rumieniąc z każdej strony na złoto-brązowy kolor ( Ja kotleciki smażyłam we frytkownicy w 180'C). Usmażone kotleciki najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, są wtedy bardzo chrupiące. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz