Ja korzystając z ofert kupiłam orzecha kokosowego i wykorzystując przepisy ze strony internetowej Tesco wykorzystałam moje kokosy na "Napój kokosowy z miętą" oraz "Hawajskie szaszłyki".
Przepisy pochodzą ze strony internetowej Tesco:
Orzeźwiający napój kokosowy z miętą
Dla mnie napój idealny na upalne dni, bardzo orzeźwiający, delikatny i puszysty z lekkim posmakiem mięty.
Składniki:
- 2 orzechy kokosowe z Tesco
- 1 duży jogurt naturalny
- kilka listków mięty
- 1/2 szklanki gazowanej wody
- szczypta soli
W kokosie należy zrobić dwa otwory, u mnie wywiercił je mój mąż za pomocą wkrętarki, ale możecie też otwory zrobić za pomocą korkociągu lub śrubokręta. Z kokosów wylewamy mleczko, a resztę odkładamy, orzechy wykorzystamy w drugim daniu. Liście mięty dokładnie płuczemy, drobno siekamy i wrzucamy do wysokiego miksera do robienia koktajli razem z jogurtem naturalnym, mleczkiem kokosowym, wodą gazowana oraz szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy około 2-3 minut. Napój przelewamy do wysokich kieliszków i przyozdabiamy miętą. Smacznego !!!
Hawajskie szaszłyki
Przepyszne egzotyczne szaszłyki, pierwszy raz miałam okazje spróbować połączenia mięsa i kokosu pieczonego na grillu i muszę wam powiedzieć że szaszłyki wyszły rewelacyjnie. Nawet mój mąż zajadał się z przyjemnością, a to chyba najlepsza rekomendacja.
Składniki
- 2 orzechy kokosowe z Tesco
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasów
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sól i pieprz
Orzechy kokosowe opróżnione z mleczka wstawiamy do piekarnika na 10 minut na 220'C, w tym czasie orzechy powinny lekko pęknąć, a po wyciągnięciu je z piekarnika lekko uderzamy w nie młotkiem. Orzechy wyciągamy ze skorupki, a następnie obieramy. Ołupione kokosy dokładnie płuczemy i kroimy w kostkę. Odsączone ananasy również kroimy w kostkę. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patyczki szaszłykowe nakłuwamy kolejno kokos, ananas, kurczak i tak na przemian. Gotowe szaszłyki układamy na grillu, u mnie wyszło 8 szaszłyków. Ja szaszłyki piekłam około 15 minut i co jakiś czas obracałam je aby się równo podpiekały. Szaszłyki zjadamy z sałatką ze świeżych warzyw, a wszystko popijamy orzeźwiającym napojem kokosowym z miętą. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz