Pyszne i delikante mięsko z dodatkiem sosu, czy trzeba mi czegoś więcej ? Odpowiem że na razie nie, no może trochę ziemniaczków, ale zastąpiłam je kalafiorem i też wyszedł pyszny obiadek.
Składniki:
- 50 dag cielęciny
- kilka zaiaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mazeiny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka przyprawy do gulaszu
- sól i pieprz
Cielęcinkę kroimy w kostkę i podsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu, tak aby mięso było lekko zrumienione. Podsmażone mięso przekłaedmy do garnka zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie nam już zaczynać miękknąć wówczas dodajemy tymianek, paprykę oraz przyprawę do gulaszu. W między czasie rumienimy mazeinę na suchej patelni. Zrumienioną mazeinę mieszamy z 1/2 szklanki wody. Kiedy mięso zmieknie wówczas dolewamy do niego rozpuszczoną w wodzie mazeinę i dokładnie mieszamy, aby nie porobiły nam się grudki i aby sosik nie przywarł nam do dna naczynia. Po dodaniu mazeiny gulasz gotujemy na średnim ogniu cały czas mieszając przez jakieś 5 minut, na końcu doprawiamy go solą i pieprzem. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz