Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4/5 kostki Kasi
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
Masa serowa:
- 1 kg sera mielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 jaj
- 4/5 kostki Kasi
- 1 budyń waniliowy
- 1 puszka brzoskwiń
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekaną Kasię, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odłóż 1/5. Resztą wyłóż dno i boki tortownicy około 25 cm ( zwykła prostokątna blaszka). Przygotuj masę serową. Jaja ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj ser, bardzo miękką Kasie i budyń. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy z ciastem posmaruj masą serową. Połóż ćwiartki brzoskwiń (u mnie brzoskwinie w plasterkach). I przykryj resztą masy. Wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 170'C. W tym zasie resztę ciasta rozwałkuj i wytnij z niego foremką gwiazdki ( u mnie króliczki i kurki). 20 minut przed końcem pieczenia ułóż gwiazdki na powierzchni sernika i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz aż gwiazdki (u mnie króliki i kurki) się lekko zarumienią. Smacznego !!!
Komentarze
Prześlij komentarz