Sernik z gwiazdkami w wielkanocnej wersji






Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki

  • 4/5 kostki Kasi

  • 1 szklanka cukru

  • 1 jajko

  • 1 łyżka śmietany

 Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego

  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

  • 5 jaj

  • 4/5 kostki Kasi

  • 1 budyń waniliowy

  • 1 puszka brzoskwiń
Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekaną Kasię, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odłóż 1/5. Resztą wyłóż dno i boki tortownicy około 25 cm ( zwykła prostokątna blaszka). Przygotuj masę serową. Jaja ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj ser, bardzo miękką Kasie i budyń. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy z ciastem posmaruj masą serową. Połóż ćwiartki brzoskwiń (u mnie brzoskwinie w plasterkach). I przykryj resztą masy. Wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 170'C. W tym zasie resztę ciasta rozwałkuj i wytnij z niego foremką gwiazdki ( u mnie króliczki i kurki). 20 minut przed końcem pieczenia ułóż gwiazdki na powierzchni sernika i wstaw ponownie do piekarnika. Piecz aż gwiazdki  (u mnie króliki i kurki) się lekko zarumienią. Smacznego !!!


















Komentarze